Wanneer en waar komt de hand weer terug?

1 232

Afbeelding van het kunstwerk op een ansichtkaart

45 jaar geleden, begin december 1972, werd aan het Liebregtsplein een plastiek onthuld. Dat gebeurde bij afronding van de bouw van acht toen zogenoemde bejaardenwoningen. Het plastiek, een hand in beton uitgevoerd,  stond aanvankelijk op een veldje bij de kleuterschool. Later werd het na verwijdering van de kleuterschool en de bouw van een aantal nieuwe woningen verplaatst naar een binnenterrein tussen de ouderenwoningen. Daar is het twee jaar geleden (2015) weggehaald toen met de sloop van de enkele van de ouderenwoningen werd begonnen. Sindsdien ligt het kunstwerk op de gemeentewerf in Dinther. Het zou mooi zijn als het kunstwerk weer een duidelijke zichtbare plek krijgt, bijvoorbeeld straks bij de nieuwbouw van de gymzaal. De hand, destijds neergezet als symbool en pleidooi voor blijvend vakmanschap in de bouwnijverheid, kan een nieuw symbool zijn voor de inwoners van Vorstenbosch die de handen uit de mouwen staken voor een multifunctionele Stuik.  

Tekst artikel De Volkskrant 7 december 1972

PLEIDOOI AANNEMERS: Jonge bouwvakker pedagogisch begeleiden 
OSS, 7 dec. (ANP) — De voorzitter van het Algemeen Verbond Ondernemers Bouwnijverheid, de heer A. van Eijkelenburg, heeft woensdag in Vorstenbosch een beroep gedaan op de Nederlandse bouwondernemers, om de jonge toekomstige vaklieden in hun opleidingstijd ook een pedagogische begeleiding te geven. Hij noemde het zondermeer duidelijk dat zich daarvoor bij de ondernemingen een mentaliteitsverandering moet voltrekken. De heer Van Eijkelenburg heeft dit gezegd, toen een beton-plastiek heeft onthuld op een leerlingenbouwplaats te Vorstenbosch waar negen toekomstige bouwvakarbeiders, jongens van zestien en zeventien jaar, acht bejaardenwoningen bouwen. De voorzitter van het AVOB heeft een beroep gedaan op zijn collega bouwers de tekenen van de tijd te verstaan en mee te werken aan een stukje maatschappijvernieuwing, mee te werken aan een nieuwe conceptie voor de vakopleiding. Hij had tevoren wel een toenemend begrip bij de ondernemers geconstateerd om de opleidingsproblematiek doelmatig aan te pakken, doch hij was er toch niet helemaal gerust op.

Naschrift:

Eind 2018 werd duidelijk dat de Hand ‘verdwenen’ was.  Het BD berichtte op 16 oktober 2018 ” Bros. Maar via via hoorde de dorpsraad dat het kunstwerk op transport naar de werf behoorlijke schade had opgelopen. „Zodanig dat het niet meer te maken was. Toen we dat hoorden hebben we contact opgenomen met de gemeente en is er ook een gesprek geweest met wethouder Van Moorselaar. Daarin werd bevestigd dat de Hand niet meer terug zou komen.”  Volgens de gemeente Bernheze was het kunstwerk waarschijnlijk te bros en is het daarom uit elkaar gevallen. Heel jammer vinden velen in Vorstenbosch, maar niets meer aan te doen. „De Hand is er niet meer, wat je er ook van vindt. Maar we gaan nu proberen om een nieuw kunstwerk te plaatsen. En een optie is om dat in de buurt van de nieuwe gymzaal te doen”, aldus Somers. Ook de gemeente wil meewerken aan een nieuwe opdracht voor een kunstwerk. „Maar het kan ook nog dat we De Hand repliceren”, aldus een woordvoerster van de gemeente. „Ook de locatie is nog onderwerp van gesprek, het nieuwe multifunctionele centrum is een optie. Maar daarover praten we met zowel  met inwoners van Vorstenbosch, de dorpsraad en het Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur.”

Overeenkomstige artikelen

1 reactie

  1. Leo Somers 16 december 2017 at 18:57

    De Dorpsraad pikt dit op

VORSTENBOSCH info