Van Toen: Jan van Oortstraat in Uden

Reacties uitgeschakeld voor Van Toen: Jan van Oortstraat in Uden 369

Globaal in de periode tussen midden 19de en midden 20ste eeuw zijn ruim 70 Vorstenbossche jongens en meisjes priester of kloosterzuster geworden. Een enkeling is nog actief en sinds de jaren 60 is er geen aanwas meer. Het is een uitdaging alle geestelijken die ons dorp heeft gekend in één overzicht in beeld te gaan brengen. In een eerste artikel heb ik over een van hen naar wie de Lambertweg in De Rips vernoemd is geschreven.

In dit bericht iets over Jan van Oort naar wie in Uden een straat vernoemd is.

In 1990 werd in Uden een straat vernoemd naar pater Jan van Oort. Johannes (Jan) van Oort werd op 25 februari 1927 geboren op Bergweg 5 op Bedaf. Hij was een van de 10 kinderen die geboren werden en opgroeiden in het gezin van Jan van Oort en Nel Cissen. Hij volgde twee van zijn zussen (zuster Ernestino en zuster Fredrika) die het klooster in waren gegaan. In 1957 werd hij als Kruisheer tot priester gewijd, en twee jaar later vertrekt hij als missionaris naar wat toen Belgisch Congo heette.

In de Congo werd het na de onafhankelijkheid in 1960 steeds onrustiger en ontstond er spanning tussen krijgers en de aanwezige blanken. Jan van Oort werd samen met medebroeders en zusters begin 1965 gevangen genomen. Op 30 mei 1965 werden 31 mannelijke krijgsgevangen, waarvan 14 uit Nederland en 5 uit Uden op gruwelijke wijze vermoord door krijgers van kolonel Makondo. Een van hen was Jan van Oort.

Bekijk de uitzending van Andere Tijden uit 2006: Moord op missionarissen .

Moeder Nel van Oort-Cissen met zoon pater Jan van Oort.

bronnen: www.udeningeschriften.nl, Boek Op Bedaf, buurtvereniging Bedaf, Boek Gijzelaars onder Makando van Jan Verhoeven, bewerking: Frank Geenen

 

VORSTENBOSCH info