VAN TOEN: 1943: vliegtuigcrash en verzetsdaad

Reacties uitgeschakeld voor VAN TOEN: 1943: vliegtuigcrash en verzetsdaad 351

Wrak van een Halifax.

In de nacht van 13 op 14 juli 1944 stortte een vliegtuig in Vorstenbosch neer. Een Halifax II Hr720 bommenwerper die naar een bombardement op Aken onderweg was werd door een Duitse nachtjager beschoten. Het vliegtuig stortte brandend neer op de Dintherse Hoek, enkele honderden meters van het huis van de familie van Driek Zomers (ca Vullingsweg). Dat huis brandde toen af.

De huizen van Janus van Kessel (Leeghandseweg) en Wies van den Heuvel (Langenbergsestraat) raakten beschadigd.

In de afgelopen jaren heeft een andere vliegtuigcrash in september 1944 van een Stirling op de Meuwelweg terecht veel aandacht gekregen. Een monument herinnert passanten aan de 8 koppige bemanning, waarvan er 5 bij de crash overleden. In de tweede wereldoorlog stortten er zo’n 6000 vliegtuigen neer boven Nederland. Boven Brabant waren dat er ongeveer 1000.

Bij de crash van de Halifax in 1943 kwam de 21 jarige New Zeelandse piloot George Duthie om het leven. Hij heeft zijn laatste rustplaats op de militaire begraafplaats in Uden. De overige 6 bemanningsleden wisten zich per parachutes veilig te stellen. Vijf van hen kwamen in Uden op de Eikenheuvel neer en werden krijgsgevangen genomen. In 1944 zijn zij uiteindelijk door de geallieerden bevrijd.

Jack (John Neil) Hempstead wist op spectaculaire wijze met hulp van enkele inwoners van Vorstenbosch te ontsnappen naar Engeland. In 2006 was een brief vanuit Engeland aan het Brabants Dagblad aanleiding voor journalist Luc van Gent uit Den Bosch om een ontmoeting in Vorstenbosch te organiseren met familieleden van de in 1998 overleden Jack Hempstead. Onder andere Tinus, Grard en Piet Zomers en andere Vorstenbosschenaren waren daarbij aanwezig om herinneringen op te halen. Luc van Gent beschreef de spectaculaire ontsnapping in een boekje „De ontsnapping van Sergeant Hempstead“ dat in 2006 door het Brabants Dagblad is uitgegeven.

Jack Hempstead verstopte zich in een korenveld. Vorstenbosschenaren voorzagen hem van voedsel en kleding. Dorpsgenoten Marc Coppens en Jo Loeffen schakelden Louis Loeffen (broer van Jo) in die in den Haag woonde. Hij werkte daar in het verzet (verzetsgroep Je Maintiendrai). Louis haalde Jack op 19 juli in Vorstenbosch op en bracht hem in Den Haag onder op verschillende onderduikadressen. Jack wist met een eveneens vluchtend piloot Ray Smith via België, Frankrijk en Spanje op 29 oktober Gribraltar te bereiken waar hij daags daarna naar Engeland terug kon vliegen.

September 1943: Jack Hempstead (midden) met Ray Smith en Corrie Weltevreede, verzetsvrouw in Den Haag.

Louis Loeffen werd op 7 augustus 1943 gearresteerd omdat hij een pistool bij zich droeg. In oktober 1943 belandde hij als politiek gevangene in Kamp Vught. Via Breda kwam hij in het Huis van bewaring in Rotterdam. Hem wachtte daar de doodstraf, maar voordat die kon worden voltrokken werd hij met 16 andere krijgsgevangenen op 6 juni 1944 (D-Day) door een knokploeg uit Rotterdam Zuid op spectaculaire wijze bevrijd. Na de oorlog woonde Louis nog enige tijd in Vorstenbosch. Hij verhuisde weer naar de Randstad en overleed in Vlaardingen in 1986 overleed. . Jo Loeffen ging als soldaat naar Nederlands Indië en sneuvelde daar in 1947. Mark Coppens overleed in 1952 in Kerkdriel.

Uit diverse bronnen door Frank Geenen. Heeft u aanvullingen of correcties? Ik hoor ze graag!

 

 

Overeenkomstige artikelen

VORSTENBOSCH info