Bemanning neergstort vliegtuig ontsnapt via kerk
— 6 maart 2015
731
In september vorig jaar was er aandacht vanuit Australië voor een neergestort vliegtuig aan de Meuwel op 20 september 1944. Van de acht inzittenden kwamen daarbij 5 bemanningsleden om het leven. Drie sprongen net op tijd uit het toestel en wisten na landing uit handen van de Duitse bezetter te blijven.
Peter McHugh die hier vorig jaar was om de plek op te zoeken waar zijn oom, de piloot van het toestel Maurice McHugh sneuvelde strijdt nu in Australië voor een erepenning voor zijn oom. Die had zelf ook het vliegtuig kunnen verlaten maar hij zag het als zijn taak om er voor te zorgen dat geen onschuldige slachtoffers zouden vallen. Hij wist te voorkomen dat de boerderij van de familie Verhoeven aan de Meuwelweg zou worden geraakt.
Harrie van Kessel wijst naar het luik van het zoldertje waar twee van de overlevenden van de crash even verstopt zaten.
De drie bemanningsleden werden door inwoners van Nistelrode en Vorstenbosch geholpen om te ontsnappen. Twee van de drie zaten heel even ook op het zoldertje van de bijtoren in de kerk verstopt. Harrie van Kessel kan het zich nog goed herinneren. Zijn vader was destijds koster. De derde man was ondergedoken in Nistelrode. Hij werd via Vorstenbosch bij zijn collega’s gevoegd. Via Uden en Brussel waren zij enkele dagen later op 24 september weer in Engeland terug.
Peter McHugh maakte een weergave van zijn ooms korte leven met daarin ook een weergave van zijn bezoek aan Vorstenbosch vorig jaar. Hij stuurde dit naar Jan Smolenaers. Jan was met zijn broer Toine in 1944 als jongetje getuige van de crash. Bekijk hier de publicatie van het speurwerk van Peter McHugh naar zijn oom Maurice.
Tijdens de oorlog zijn ruim 6000 vliegtuigen boven Nederland neergestort. In 1977 werden resten van het vliegtuig aan de Meuwelweg opgegraven tijdens ontgrondingswerkzaamheden. een deel van de propellor is in een klein museum (traditiekamer) op vliegbasis Volkel aanwezig.
Opgraving van vliegtuigresten in 1977 aan de Meuwelweg.