Nieuwe straatnamen Bergakkers
— 27 februari 2021
620
Bijsterveld, Lieve Vrouweveld en Roggemijtveld. Deze drie straatnamen stelden burgemeester en wethouders deze week vast voor de nieuwe straten in het bouwplan Bergakkers. Heemkundekring Nistelvorst adviseerde de gemeente Bernheze deze namen te kiezen. Alle drie de straten hebben als achtervoegsel ‘veld’. Dat is een bewuste keuze, omdat het logisch is voor eenzelfde vorm of achtervoegsel te kiezen in het verlengde van de al aanwezige straatnamen Binnenveld, Bindveld, Heiveld en Bijsterveld op Bergakkers.
Het bestaande Bijsterveld wordt de naam van het verlengde Bijsterveld. De straat begint op het Binnenveld bij sportpark en loopt door tot aan de kruising Kapelstraat/Kampweg/Hondstraat. Bijsterveld is afgeleid van een oude veldnaam in Vorstenbosch, duidend op een stuk grond waar de opbrengst niet al te ‘bijster’ veel voorstelde, oftewel een stuk arme grond. Waar dit stuk grond precies heeft gelegen is niet bekend. Wordt ook wel Duivelswei en Beijntelsvelt genoemd in oude documenten.
Lieve Vrouweveld verwijst naar een gemelde Maria Verschijning in 1947 op de Bergakkers. In juni van dat jaar zagen Antoon en Bertus van der Velden die over de akkers naar huis op de Kampweg liepen een hevige lichtgloed en daar middenin zagen zij een vrouwelijke gestalte, waarin zij Maria herkenden. Na melding bij de pastoor ontstond ook het gerucht dat een week later Maria opnieuw zou verschijnen. Dat zorgde voor veel toeloop naar en drukte in Vorstenbosch. Ondanks dat de katholieke kerk niet zo heel veel aandacht besteedt aan verschijningen van Onze Lieve Vrouw en er slechts enkele formeel erkend zijn, komt de verschijning in Vorstenbosch voor op de lijst van vele duizenden gemelde verschijningen wereldwijd in de vorige eeuw. Jeroen Sweijen schrijft in zijn boek “Bezoek van boven, Mariaverschijningen in West Europa” in 2020 onder andere over de verschijning in Vorstenbosch. . Zie ook de publicatie over de mariaverschijning op deze website uit 2017 .
Roggemijtveld verwijst naar de roggemijten die jaarlijks op de Bergakkers te vinden waren rond na de oogst. De teelt van Rogge heeft heel lang het beeld van de velden op de Bergakkers bepaald.
Voorbeeld van een mijt waarmee het roggestro werd opgestapeld om te drogen en te bewaren.