— 2 februari 2012Reacties uitgeschakeld voor Ik kwam van de hel in de hemel1948
Hélène Egger met Jo en Mia Voets in de oorlogsjaren
“Toen ik uit Rotterdam weg moest was ik totaal onverschillig. Met in mijn hoofd de beelden van mijn familie op dat zolderkamertje, die benauwde lucht nog in mijn neus, zat ik met tante Greet in de trein. Ik had geen kleren meer. Alleen het jurkje dat ik aanhad. Tot op de draad versleten. De reis duurde heel lang. Ik mocht in de trein niet praten… Op het station van Veghel in Noord-Brabant stapten we uit. Tante Greet vertelde me dat we naar Vorstenbosch gingen. Daar had ik nog nooit van gehoord. We moesten lopen, want er reed geen openbaar vervoer. Bij de boer kregen we thee en een boterham. Een echte boterham! Zoiets lekkers had ik in tijden niet gehad. Ik kwam van de hel in de hemel. Ik werd zo hartelijk opgenomen in dit arme, katholieke gezin dat ik me onmiddellijk thuis voelde. De volgende dag was het zondag en mocht ik meteen mee naar de kerk. Voor het eerst sinds tijden kon ik gewoon veilig buiten zijn. Er was in het hele dorp geen NSB’er te vinden. Toch wist niemand, behalve de vader en moeder, dat ik een Joods meisje was. Het zou veel te gevaarlijk zijn om dat te vertellen. Er hoefde er maar eentje fout te zijn en je was verraden. Ze vertelden dat ik een nichtje uit Rotterdam was. Ik kwam aansterken op het platteland. Niemand vond dat raar. Ondanks mijn zwarte haar viel ik in deze familie helemaal niet op als een vreemde.”
Dit is een fragment uit het boek “Ik ben er nog, het verhaal van mijn moeder Hélène Egger” opgetekend door Debby Petter in 2009. Het boek is hier te bestellen.De Eggerlaan is naar Hélène Egger vernoemd. In de oorlogsjaren woonde Hélène bij de familie Voets aan de Heuvel.
Debby Petter heeft van dit boek een solo theatervoorstelling gemaakt. Deze is nog tot 7 april in diverse theaters in het land te zien. Zie hiervoor www.hekwerk.nl. Hieronder de trailer van een indrukwekkende voorstelling. Debby Petter werkte jarenlang voor televisie. Zij presenteerde onder andere zes jaar lang het NOS-Journaal. Debby Petter is getrouwd met Youp van ’t Hek.
Afgelopen week vierde de regio dat ze 80 jaar geleden van de Duitse bezetter werd bevrijd. Met de start van Operatie Market Garden op 17 september werd die bevrijdingsactie in gang gezet. De gemeente Nistelrode werd ruim een week later officieel bevrijd. De week na 17 september was voor Vorstenbosschenaren wellicht een week waarin ze…
We hebben vlak bij huis een uniek natuurgebied, de Bedafse Bergen. Je kunt er prachtig wandelen en genieten van de rust en het landschap met zandverstuivingen, heide, bossen en omliggende weide- en akkerlanden. We hebben dit natuurgebied in oorsprong te danken aan ingrijpen van de mens. De Bedafse Bergen zijn akkerrandwallen ten noorden van het…
Tussen globaal 1870 en 1970 kozen zeker 82 jongeren uit Vorstenbosch (geboren en/of getogen) voor een religieus beroep. Zij traden in bij een kloosterorde en gingen werken als pastoor in een parochie of als broeder of zuster in het onderwijs of de zorg. Een aantal werd als missionaris uitgezonden. Zij waren jarenlang actief in Afrika,…
Het postcodegebied 5476 Vorstenbosch groeide in 2023 van 1842 naar 1873 inwoners, aldus Het Brabants Dagblad n.a.v. publicatie van CBS cijfers. Dat is een groei van 1,6%. Daarmee is Vorstenbosch relatief de grootste groeier binnen de gemeente waar het aantal inwoners met 0,79% toenam. In Loosbroek nam het aantal inwoners af. In Nistelrode nam het…
Op 94 jarige leeftijd is in haar woonplaats Baarn op 4 februari Hélène Petter-Egger overleden. Als Leentje Bakker woonde ze van medio 1944 tot mei 1945 in Vorstenbosch. Ze kon het joodse meisje aan deportatie naar een vernietigingskamp ontsnappen. In 2017 was ze in Vorstenbosch bij een postume uitreiking van een Yad Vashem onderscheiding aan…