— 6 juli 2018Reacties uitgeschakeld voor [update +VIDEO] Herinnering395
Op 9 Juli zou Maurice McHugh ,de piloot van het vliegtuig dat aan de Meuwelweg neerstortte, als hij nog zou leven 95 jaar zijn geworden. Ter ere aan hem heeft Jan Smolenaers klaprozen in zijn tuin gezaaid. Klaprozen zijn sinds de eerste wereldoorlog het symbool voor oorlogsherdenking. Deze foto met onderstaand verhaal stuurt Jan naar familie van Maurice McHugh en naar een site van oorlogshelden uit Australie.
Eerbetoon aan oorlogsheld uit Australië
Op 20 september 1944 zagen mijn broer en ik een Engels vliegtuig, met daarin acht bemanningsleden, neerstorten. Drie van de bemanningsleden konden zich redden met een parachute, de vijf andere, waaronder de 21 jarige piloot Maurice McHugh uit Australië, stierven een heldendood. September 2014, inmiddels 70 jaar later, kwam Peter McHugh uit Australië naar Vorstenbosch en was op zoek naar de plaats waar het vliegtuig met daarin zijn oom was neergestort. Ook zocht en vond hij de twee jongens, mijn broer en mij, die het vliegtuig van nabij hadden zien neerstorten. Hij bracht vanuit Australië een heel mooi plaquette mee met daarop de namen van de gehele bemanning. Op 20 september 2015 konden wij met hulp van de gemeente,de buurt, vrijwilligers en sponsoren, ook vanuit Australië, een bijzonder monument met daarin verwerkt de plaquette onthullen. Vandaag 9 juli 2018 , op de 95 ste verjaardag van Officier Piloot Maurice McHugh een foto van hem tussen de klaprozen in onze tuin, met op de achtergrond de molen die ik als eerbetoon aan hem in de rouwstand heb gezet.
Met vriendelijke groeten uit Vorstenbosch, Jan Smolenaers
Homage to war hero from Australia
On september 20, 1944 my brother and I saw an English aircraft nocked down with eight crew members on board. Three of the crew members could save themselves with a parachute, the five other crew members with among them the 21 year old pilote Maurice McHugh from Australia starved a heroic death. In september 2014. 70 years later Peter McHugh from Australia came to Vorstenbosch looking fort he place where the the airplane crashed in 1944 with his uncle. Peter McHugh was also looking fort the two boys, my brother and myself, who had seen the knock down of the plane very close. Peter McHugh brougt with him from Australia a very nice plaque with on it an inscription with the names of the crew members. On september 20th 2015 with help from the community, volunteers and sponsors, also from Australia a very special monument, in which the plaque was integrated, was unveiled. Today on July 9, on the 95th birthday of officer pilot Maurice McHugh a picture of him between poppies will be placed in our garden, with on the background our windmill wih the wings in a mourning position as an homage to him.
With friendly greetings from the miller from Vorstenbosch, Jan Smolenaers
Afgelopen week vierde de regio dat ze 80 jaar geleden van de Duitse bezetter werd bevrijd. Met de start van Operatie Market Garden op 17 september werd die bevrijdingsactie in gang gezet. De gemeente Nistelrode werd ruim een week later officieel bevrijd. De week na 17 september was voor Vorstenbosschenaren wellicht een week waarin ze…
Op 94 jarige leeftijd is in haar woonplaats Baarn op 4 februari Hélène Petter-Egger overleden. Als Leentje Bakker woonde ze van medio 1944 tot mei 1945 in Vorstenbosch. Ze kon het joodse meisje aan deportatie naar een vernietigingskamp ontsnappen. In 2017 was ze in Vorstenbosch bij een postume uitreiking van een Yad Vashem onderscheiding aan…
Jan Smolenaers ging op 20 september naar het gemeentehuis in Heesch op uitnodiging van de burgemeester Antoine Walraven. Samen met wethouder Maarten Everling werd een Australische vlag halfstok gehesen voor het gemeentehuis. Daarmee herdachten ze dat precies 79 jaar geleden op 20 september 1944 tijdens bevrijdingsacties een Engels vliegtuig neerstortte in Vorstenbosch. Vijf van de…
Stephen Hedger, een neef van piloot Maurice McHugh die op 20 september 1944 met zijn vliegtuig aan de Meuwelweg neerstortte en omkwam, bracht precies 78 jaar laten met zijn vrouw een bezoek aan het dorp. Jan Smolenaers ontving het echtpaar en leidde hen rond in de Molen, de kerk waar 3 gevluchte bemanningsleden tijdelijk zaten,…
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur was het in heel Nederland twee minuten stil. Jan Smolenaers en Piet van Dijk legden op 4 mei een bloemstuk bij het monument voor de slachtoffers van…