Er valt wat te vieren op molen de Windlust
— 26 april 2020 Reacties uitgeschakeld voor Er valt wat te vieren op molen de Windlust 361Molen de Windlust, de trots van Vorstenbosch, was de afgelopen weken nadrukkelijk in beeld. Het Coronavirus en de slachtoffers in het dorp en in de regio gaven voldoende aanleiding aan de molenaars om medeleven middels de rouwstand van de wieken te uiten.
Maar er is dit jaar ook reden tot feestvreugde op de molen. Dat kan nog niet op de Nationale Molendag in het tweede weekend van mei gevierd worden. Die dag gaat dit jaar niet door. De open monumentendag in september is waarschijnlijk de eerste gelegenheid om de molen van binnen weer eens uitgebreid te bezoeken. Het is te hopen dat de molen dan in de feeststand kan worden gezet om de volgende verjaardagen te vieren.
160ste verjaardag
De molen viert dit jaar haar 160ste verjaardag. In 1860 kwam molenbouwer Johannes der Kinderen uit Kasteren naar Vorstenbosch om op de kapelakker een molen te bouwen. Voor de aandrijving werden onderdelen uit 1723 gebruikt. het was een gebruikelijke werkwijze om kostbare molenonderdelen te hergebruiken. Johannes was er tot 1867 molenaar. In 1863 verkocht hij de molen om met het geld een nieuwe molen te bouwen in Gemert, maar hij bleef nog tot 1867 molenaar, waarvan twee jaar samen met zijn broer Peter.
120 jaar beltmolen
De molen werd als grondzeiler gebouwd. Dat wil zeggen dat de draaiende wieken van de molen over het maaiveld scheren. In 1900 werd de molen met 2,5 meter verhoogd en werd de berg of belt om de molen aangebracht om bij de wieken te kunnen. Deze ombouw van grondzeiler naar zogenaamde beltmolen werd uitgevoerd door Toon van de Wassenberg, de schoonzoon van de toenmalige molenaar Piet Vermeulen. Daarmee kreeg de molen het karakteristieke uiterlijk dat we vandaag kennen.
70 jaar uit operationeel bedrijf
Tot 1929 had de molen een 10-tal eigenaren gehad. Toen kocht Toon Smolenaers de molen. Op 28 december 1936 kwam Toon door een klap van de molenwiek te overlijden. In 1940 hertrouwde de vrouw van Toon met molenaar Piet Rakels. Tot 1950 maalde Piet Rakels met de molen samen met Jan Smolenaers. Naast de molen werd een maalschuur gebouwd waar Piet Rakels en Toine Smolenaers met een zogenaamde hamermolen (mechanische molen) gingen malen. De naoorlogse vooruitgang betekende ook voor de molenaar mechanisatie. De molen werd toen nog gebruikt als opslagruimte en raakte langzaam aan verder in verval.
50 jaar vrijwillig molenbeheer
In 1968 kocht de gemeente Nistelrode de molen van de familie Rakels. Dat zorgde voor een ommekeer in het verval. In 1969 werd subsidie aangevraagd voor herstel en werd de opdracht gegeven voor renovatie. In 1970 werd de gerenoveerde molen opgeleverd. Vanaf dat moment werden Piet Rakels en Jan Smolenaars aangesteld als molenbeheerders. In de tweede helft van de negentiger jaren raakte de molen weer verder in verval n bleek groot onderhoud noodzakelijk. Tussen 2007 en 2017 zijn verschillende investeringen gedaan om de molen weer in prima staat te brengen. De laatste herstelwerkzaamheden dateren van 2017. Toen is het bovenwiel, oorspronkelijk daterend uit 1723, volledig hersteld. Met nieuwe molenstenen in 2011 is de molen al weer enkele jaren maalvaardig. De molen werd al twee keer gebruikt voor landelijke examens van molenaars. De vrijwillige molenaars Jan Smolenaers, Marcel Voorneman en Jan Kamphuis zorgen nu voor de molen. En Jan doet dat dus al voor het 50ste jaar.
Voor meer informatie: zie https://windlust.vorstenbosch-info.nl