Definitief onthand; Kunstwerk van Ivo van Dinther als puin afgevoerd

Reacties uitgeschakeld voor Definitief onthand; Kunstwerk van Ivo van Dinther als puin afgevoerd 504

foto uit verzameling ansichtkaarten Frank Geenen

In december vroeg Vorstenbosch-info.nl zich af  “Wanneer en waar komt De Hand weer terug?” die tijdelijk in Dinther op de werf zou zijn opgeslagen. De Stichting Dorpsraad liet bij monde van Leo Somers weten daar werk van te maken. Naar nu blijkt is De opgestoken Hand niet meer en als oud puin afgevoerd. De gemeente vond de kwaliteit van de beton slecht. Helaas is de Dorpsraad daar vooraf niet in gekend. Er is dus geen gelegenheid geweest om vanuit het dorp restauratie of herstel van het kunstwerk op zich te nemen. Dat is heel jammer. Zoals in december al aangegeven was een plek voor De Hand bij de nieuwe gymzaal een mooi  nieuw symbool voor de inwoners van Vorstenbosch die de handen uit de mouwen staken voor een multifunctionele Stuik.  De gemeente wil wel overwegen om op deze plek een nieuw kunstwerk te plaatsen.

Kunstwerk Ivo van Dinther

Het kunstwerk de “opgestoken hand”  is in 1972 geplaatst bij de bouw van 8 ouderenwoningen door 8 leerlingen van de LTS in Veghel. Het was het symbool voor de werkende mens. Directeur Harrie van Dinther van bouwbedrijf van Dinther uit Schaijk, onder wiens regie de bouw plaats vond, liet het kunstwerk door diens oom Ivo van Dinther ontwerpen. Het betonplastiek werd in de werkplaats in Schaijk gemaakt. Bij afronding van het bouwproject met leerlingenbouwplaats werd het kunstwerk aan de gemeente overhandigd.

Pater Ivo van Dinther is geboren als Jan van Dinther in Geffen op 4 mei 1915 en overleden op 29 november 2001 in het Karmelietenklooster te Boxmeer. Hij werd tot priester gewijd in 1943 en was vervolgens pastoor, rector, leraar en prior. Voor de Maaskant was hij van grote betekenis als voordrachtskunstenaar, verteller en schrijver van gedichten, verhalen en toneelstukken in het Brabants dialect en om zijn schilder- en grafische kunsten. Inspiratie putte hij uit zijn jeugdherinneringen van het oude Geffen, uit zijn geloof, de natuur, het Brabants landschap en het leven van de eenvoudige boerenmens. De opgestoken hand was een van zijn weinige beeldende kunstobjecten, mogelijk zelfs het enige.

Waar stond het?

Het kunstwerk stond aanvankelijk op een grasveld voor de tijdelijke kleuterschool vlak bij de gebouwde woningen. Toen in 1986 die plek nodig was voor nieuwe woningen verhuisde het object naar een plantsoen achter de gebouwde woningen. In 2005 gaf de gemeente via een nieuwe kunst en cultuurplan aandacht aan behoud en versterking van kunst in de openbare ruimte. Alle kunstobjecten werden in een register opgenomen en voorzien van aanvullende informatie.  Dat was voor het Brabants Dagblad reden om in een artikel aandacht te besteden aan dit object. In een interview met Harrie van Dinther gaf deze aan het jammer te vinden dat het object destijds naar een onzichtbare plek was verhuisd. Hij was wel weer blij met de nieuwe aandacht.

In 2015 moest het object opnieuw weg omdat de acht woningen uit 1972 plaats gingen maken voor een nieuwe serie van 10 woningen. Het betonplastiek werd tijdelijk op de gemeentewerf opgeslagen om later weer op een nieuwe plek te kunnen plaatsen. En ofschoon het officiële kunst- en cultuurbeleid van de gemeente Bernheze nog steeds gericht is op behoud en versterking van kunst in de openbare ruimte met participatie van bewoners, kunstenaars, architecten en stedenbouwkundigen, is dat op deze plek en met dit kunstwerk in praktische zin helaas mislukt. 

 

Wanneer en waar komt de hand weer terug?

Similar articles

VORSTENBOSCH info