Vorstenbosch ligt in de provincie Noord-Brabant en behoort sinds 1994 tot de gemeente Bernheze. Voor deze gemeentelijke herindeling behoorde Vorstenbosch tot de gemeente Nistelrode. De parochie telt anno 2011 ongeveer 1850 inwoners.

Historie

Vorstenbosch is zeker al lang een bewoonde plaats geweest getuige de vondst van een urn in 1958 bij de bouw van de Schoolstraat. Ook elders zijn sporen van eerdere bewoning gevonden met meest recent bij archeologisch onderzoek op de Helling opnieuw resten van een urn uit de Hilversum cultuur. Gezien hoge droge ligging op zandgrond nabij vruchtbare beekdal van de Leijgraaf is dit niet onbegrijpelijk. Vorstenbosch lag echter ook op de grens van woeste heide en peelgronden. Tot in de 19de eeuw waren rondom Vorstenbosch heidegronden aanwezig.

In de 14e eeuw bezat Vorstenbosch een kapel die was toegewijd aan Sint-Antonius Abt en die onderdeel uitmaakte van de Sint-Lambertusparochie Nistelrode.  Per 1648 mocht het katholieke geloof in dan Staats Brabant, onderdeel van de Verenigde Nederlandsche Provincieën,  niet meer beleden worden. De kapel raakte in verval.  Inwoners van Vorstenbosch en omgeving kerkten voortaan in de  kerk op Bedaf. De verering van de H. Cunera was inmiddels van Rhenen via de kapel van Kaathoven ook op Bedaf terechtgekomen. Vorstenbosch lag op de rand van Staats Brabant, Bedaf daarentegen lag in het Land van Ravenstein. Hier mocht het katholieke geloof vrij beleden worden. In 1795 kwam aan deze situatie een eind.

In 1847 begon de bouw van een aan Sint-Lambertus gewijde kerk die op 4 september 1849 werd ingewijd. Het beeld van de H. Cunera evenals een reliek verhuisden (1892) toen van Bedaf naar Vorstenbosch. Tot in de zestiger jaren werd in Vorstenbosch deze heilige vooral aangeroepen tegen veeziekten met een jaarlijkse Cunera processie rondom 24 juni.

In  1850 werd Vorstenbosch een zelfstandige parochie. Deze kerk werd te klein en bouwvallig, waarop in 1932 met de bouw van de nieuwe, huidige  kerk werd begonnen. Ook kwam er in 1937een klooster van de zusters van Barmhartigheid. Deze zusters gaven meisjesonderwijs op de eveneens nieuw gebouwde meisjesschool.

 

1 Comment

  1. Harrie van Dijk 1 november 2014 at 11:16

    Wat mooi dat de geschiedenis van Vorstenbosch zó in beeld is gebracht.
    Wie had gedacht dat Vorstenbosch als onbeduidend Brabants dorpje zo’n rijke geschiedenis heeft.
    Ik heb het voorrecht om al 50 jaar kind in huis te zijn bij Jan en Jaan van de Kamp op Bedaf waar ik altijd hartelijk en gastvrij werd ontvangen.
    Vorstenbosch en Bedaf heeft als zodanig mijn hart gestolen.

    Hartelijk dank voor deze mooie site.

    Harrie van Dijk
    Zeist

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

VORSTENBOSCH info